Bij goede mobilisatie zijn steunkousen niet noodzakelijk thuis
Bij koorts (>38°C), hevige buikpijn of riekend/stinkend verlies, dien je contact op te nemen met ons/spoedgevallen.
Hechtingen worden onderhuids geplaatst, deze moeten dus niet verwijderd worden. De pleisters die aangebracht zijn na de operatie, blijven best 10 dagen ter plaatse, je kunt ermee douchen.
Bij wondproblemen: best contactname met huisarts ofwel onze wondverpleegkundige Sandra Demuynck.
Zolang er vaginaal bloedverlies is, best geen bad nemen of niet gaan zwemmen.
Bij te veel pijn na de operatie, kun je thuis medicatie innemen zoals bijvoorbeeld Paracetamol (Dafalgan®) tot 4x1g/d. Indien dit niet voldoende mocht zijn, kan dit eventueel gecombineerd worden met een ontstekingsremmer, zoals bv Brufen® of Ibuprofen® 600mg 3x/d. Best deze medicatie met maaltijd innemen gezien er zich anders maagproblemen kunnen voordoen. Indien je Brufen® meer dan 3 dagen dient te nemen, is het aangeraden hierbij ook een maagbeschermer in te nemen (Pantomed® 40mg 1x/d).
Na het verwijderen van de baarmoeder, geldt er een verbod OP VAGINALE SEKS gedurende 8 WEKEN. Het litteken ter hoogte van de vaginakoepel dient immers tijd te krijgen om te genezen, zodat de wonde tussen de vagina en buik niet terug openvalt.
Hormonaal. Enkel wanneer de eierstokken met de baarmoeder mee verwijderd worden, kan dit een invloed hebben op de hormonale balans. Indien enkel de eileiders mee verwijderd worden, heeft dit geen invloed.
Fysieke activiteit: alles wat je kunt doen, is in principe toegelaten, zij het wel met mate. Luister naar de grenzen die je lichaam aangeeft.
Autorijden of met de fiets rijden is geen probleem. Best beginnen met kleine afstanden af te leggen om het weer gewoon te worden en je niet teveel te vermoeien.
Nacontrole af te spreken na 4 weken, ofwel in het ziekenhuis (059/416030) ofwel in de thuispraktijk (050/406417).