Gynaecologie

‘Voorkomen is beter dan genezen’

Een wijsheid die door iedereen gekend is. Jaarlijkse controles met om de 3 jaar ook een controle uitstrijkje is toch belangrijk voor de gezondheid. Sommige aandoeningen of ziekten gaan immers met geen of weinig symptomen gepaard, waardoor bepaalden zaken bij simpele controles soms per toeval ontdekt worden.

 

Wanneer er bepaalde aandoeningen, ziekten of vervelende symptomen optreden, moet dit soms met een operatie opgelost worden. Dr. Maene en dr. Bafort zijn zeer bedreven chirurgen met specialisatie in hysteroscopie, laparoscopie, en robotchirurgie.

Hysteroscopie

Via een vaginale operatie wordt de baarmoederhals opengemaakt, zodat een fijn cameratje in de baarmoeder kan opgeschoven worden. Zo hebben de chirurgen een goed beeld van de binnenkant van de baarmoeder. Dit is onder meer belangrijk in de diagnostiek van infertiliteit, maar ook een elegante manier om bijvoorbeeld poliepen of vleesbomen te verwijderen. Dit is een operatie die in dagziekenhuis doorgaat en postoperatief weinig pijn geeft aan de patiënten. Wel kan er na deze ingreep nog wat vaginaal bloedverlies optreden, wat normaal is.

Laparoscopie

Via kleine sneetjes in de buik (5 tot 12mm), worden er poortjes geplaatst, langs waar men een camera en instrumentjes kan opschuiven. Dit zorgt ervoor dat bijna alle gynaecologische operaties niet meer via ‘open-techniek’ moeten uitgevoerd worden. Dit houdt in dat de patiënten veel kleinere littekens hebben, met als gevolg een veel vlotter herstel met minder pijn en minder postoperatieve complicaties. Deze minimaal invasieve manier van opereren is de absolute toekomst. Via laparoscopie kan er diagnostiek uitgevoerd worden (bv vaststellen van endometriose), alsook sterilisaties, verwijderen van eierstokken of eileiders, verwijderen van buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en verwijderen van baarmoeders uitgevoerd worden.

Robotchirurgie

de nieuwste vorm van het uitvoeren van minimaal invasieve laparoscopies is via de robot. Door het aansluiten van een robot op de klassiek trocar-poortjes in de buik, hebben we tijdens de operatie minder weefselschade in de buik van de patiënt, wat voor minder pijn postoperatief zorgt. Daarnaast hebben we het voordeel van een betere camera met 10x vergroting en optische zoomfunctie, 360° mobiliteit van de instrumenten die gebruikt worden, waardoor de operatie gemakkelijker kan uitgevoerd worden, de mogelijkheid voor het veranderen van het gewone beeld naar FireFly modus waarbij de lymfeklieren fluogroen gaan oplichten en dit alles gecombineerd met een meer ergonomische positie voor de chirurg. Robotingrepen worden uitgevoerd in volgende indicaties

  • Hysterectomie: verwijderen van baarmoeder (vaak gecombineerd met het verwijderen van de eileiders bij premenopauzale patiënten of verwijderen van eierstokken bij postmenopauzale patiënten)
  • Myomectomie: verwijderen van vleesbomen
  • Unilateral Pectineal Suspension (UPS): primair bekkenbodemherstel
  • Hysterectomie met sentinelklierprocedure bij endometriumcarcinoom: verwijderen van baarmoeder en sentinellymfeklier bij baarmoederkanker
  • Endometriosechirurgie

Ons team